Ofotbanen – landets nordligste jernbare

De aller fleste vet at om man vil reise nordover med tog fra Sør-Norge, så er siste holdeplass Bodø. Vil man lenger nord får man ta til takke med annen transport. Jernbanestasjonen i Bodø er imidlertid ikke på noen måte den nordligste i landet og NSB ikke den operatør som driver den nordligste togdriften. Siden jernbane ble satt i drift mellom Narvik og Sverige i 1902 (offisielt åpnet først i 1903) så er nemlig Narvik den nordligste stasjonen i landet. På norsk side kalles denne strekningen for Ofotbanen.

Den er en del av det som kalles Malmbanan. Den strekker seg fra Luleå i Sverige til Narvik. Hovedtyngden av trafikken befinner seg imidlertid mellom Kiruna og Narvik, ettersom det er på denne strekningen at togene som frakter malm fra de store gruvene på svensk side til isfri havn i Narvik. Visstnok er det slik at transporten utgjør flere tonn enn all annen godstrafikk i hele Norge til sammen.1024px-strand_langs_ofotfjorden_utanfor_narvik_nordnorge_johannes_jansson

Egentlige er det synd at det stort sett bare er godstrafikk som går langs denne banen – som for øvrig er enkeltsporet – for den går gjennom virkelig vakre landskap. Ikke minst er Rombaksfjorden innerst i Ofoten et naturskjønt område, og på strekning fra Søsterbekk til den svenske grensen går banen over slående høyfjellsterreng som imponerer på selv den mest blaserte turist som tar en av de to daglige avgangene med persontrafikk. Så selv om det kan være fristende å ta frem laptopen, lesebrettet eller telefonen, for å klikke seg innom vinnarum, og kople av med litt spill på nettet, så vil nok de fleste som reiser på strekningen for første gang velge å la det være. Gambling på nettet er både spennende og underholdende, men alt til sin tid.

Visste du forresten at Narvik inntil for drøyt hundre år siden ble kalt Victoriahavn? Stedet var nemlig opprinnelig oppkalt etter den britiske dronningen som døde samme år som banen ble åpnet. Etter en folkeavstemning ble imidlertid navnet Narvik valgt.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *